Добро друштво :)

Ћао, шта те занима?

Детаљ

МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ СУБОТИЦА – 29. ИЗДАЊЕ

Портал КАДАР [24] ће и ове године бити у улози медијског партнера једног јединственог позоришног догађаја у нашој земљи, а то је Међународни фестивал позоришта за децу Суботица.

Међународни фестивал позоришта за децу
„Сан виле Мол” у режији Реке Луч (фото: архива Луткарског позоришта Харлекин)

Празник за децу, али и за одрасле љубитеље театра, један је од најрепрезентативнијих фестивала у региону. Сабирајући најуспелија остварења из земље и региона, Међународни фестивал позоришта за децу Суботица подиже завесу и за уметнике разних земаља света. 

Обогаћујући искуства домаће публике, овакви догађаји увек делују оплемењујуће и за све уметнике и културне посленике, укључене у стваралачке процесе сваке појединачне позоришне представе. Позориште за децу је важно, као део културне баштине и одгоја публике сваке нације. Деца и млади града Суботице, као и сами организатори имају привилегију уживања и очувања изузетно значајног културног и уметничког догађаја. 

Овом приликом вам преносимо, у целости, текст наших пријатеља из Агенције КомуникАрт, задужене за маркетинг Фестивала. Заљубљеници у дела богиње Талије имају довољно времена да обезбеде своја места испред раскошног четвртог зида

Међународни фестивал позоришта за децу Суботица, одржаће се 29. пут, у периоду од 18. до 23. септембра ове године. У организацији Отвореног универзитета Суботица ће се наћи 14 представа за децу из целог света, по избору селектора фестивала, професора др Зорана Ђерића. Публика фестивала ће моћи да погледа разноврсне и маштовите представе које у Србију долазе из Русије, Италије, Бугарске, Мађарске, Француске, Хрватске, БиХ (Републике Српске), Шпаније, Израела, Индонезије, Грчке, као и представе домаћих позоришта.

Такмичарски програм 

У такмичарском програму ће учествовати три представе из Србије. Представу „Украдени принц и изгубљена принцеза”, Малог позоришта Душко Радовић, режирала је Бранислава Стефановић. Ова прича, смештена у Средње цветно царство, се бави питањем промене древног обичаја, по коме царски трон може да наследи само дечак. 

Devojcica sa sibicama min
„Девојчица са шибицама” у режији Соње Петровић (фото: архива продукције)

Позориште младих Нови Сад, Фестивал еколошког позоришта за децу и младе и Удружење „Слобода нема цену”, продуцирали су представу „Девојчица са шибицама” у режији Соње Петровић. Бајка говори о девојчици која у ноћи уочи Нове године лута улицама покушавајући да прода шибице, али јој то не успева. Овај ауторски пројекат говори о судбини заборављене и невољене деце са улице која су жртве трафикинга, а од којих се друштво удаљава паралелно са колективним губитком осећаја емпатије. 

Представа „Љубав и виолина” Дечјег позоришта Суботица, у режији Ане Вовчок, представља ромску легенду о љубави и смело отвара дилему о себичности најузвишеније наклоности према живом бићу и уметности. 

Из суседних земаља стижу три остварења: „Велика творница ријечи” настала је у продукцији Позоришта Мала сцена из Хрватске, а режију потписује Морана Доленц; из  Дјечјег позоришта Републике Српске долази представа „Вук са мирисом бобица” у режији Тамаре Кучиновић, а из Мађарске „Сан виле Мол”, Луткарског позоришта Харлекинрежија: Река Суч.

Руско позориште Карабаска представиће се остварењем „Тражим дозволу за живот” – режија: Евгениј Ибрагимов, италијанско позориште Закес извешће представу „Пепељуга” Луана Грамења, Фондација Театар Корсаир из Бугарске извешће „Приче од папира”, Димитар Стефанова. Француско позориште Ле Нуво Бале ди Норд-Па де Кале представиће се остварењем “СКОООООЧ!”, Амели Пуарје. 

Продукција Тјан Гомбо – Нацртани човек из Шпаније извешће „Нове ципеле”, Јорди Палет и Пуиг, а позоришна кућа Тик Так Нто из Грчке ће извести представу „Принцеза Ружа и зачарани Орао”, у режији Панајотис Адама.

Preko trnja do zvezda Teatar Koom Koom
„Преко трња до звезда” – режија Андреј Урбах (фото: архива израелског Театра Коом-Коом)

Из Израела долази остварење „Преко трња до звезда”, Театра Коом-Коом у режији Андреја  Урбах, а из Индонезије „Прича о метли” позоришта Бон Папет  – режија: Ангела Двицахy и Риски Путри.

Међународни фестивал позоришта за децу Суботица на прагу 4. деценије

Жири главног такмичарског програма чине: Маријана Петровић, глумица у Малом позоришту Душко Радовић у Београду и редитељка; Виктор Шрајман – руски и израелски позоришни редитељ, глумац, педагог, критичар и један од водећих стручњака у области позоришта лутака; и Клиодна Нунан, ирска практичарка уметности за децу у најранијем добу.

Међународни фестивал позоришта за децу Суботица је један од најзначајнијих фестивала у региону и окупља ствараоце који су свој рад посветили најмлађима. Са фокусом на луткарству, али и са простором за друге уметничке форме, фестивал континуирано доприноси промоцији и развоју позоришта за децу у Србији. 

Ljubav i violina Decije pozoriste Subotica min
„Љубав и виолина” у режији Ане Вовчок (фото: архива Дечјег позоришта Суботица)

За свој изузетан допринос развоју сценске уметности за децу и културе уопште, Фестивал је 2005. године награђен „Вуковом наградом“, највећим културним признањем у Републици Србији. Међународни фестивал позоришта за децу Суботица је 2009. године заслужио и награду „Про урбе“, за значајан допринос развитку и угледу града Суботице, подизањем његових материјалних и духовних вредности.

Фестивал је добитник специјалне Међународне награде за допринос развоју драмског одгоја „Грозданин кикот“ за 2009. годину, коју додељује Центар за драмски одгој из Мостара, БиХ центар ИДЕА – е (Међународне асоцијације за драму/позориште и образовање).

Реализацију еминентног позоришног догађаја – Међународни фестивал позоришта за децу Суботица су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу АП Војводине и Град Суботица.

Међународни фестивал позоришта за децу, Међународни фестивал позоришта за децу, Међународни фестивал позоришта за децу

Јована Л. Мирковић је дипломирана глумица. Ради као уметнички директор ПАРАДОКС групе и координатор Студија Кадар 24. Удата за Немању са којим има сина Михаила.

Лазар Лазаревић
Крупан план

ЛАЗАР ЛАЗАРЕВИЋ – О ЧЕМУ МИ ПРИЧАМО?!

Лазар Лазаревић је дубоко везан за Бранковину, у којој је одрастао. Вероватно је већ тада успоставио тајну везу са природом и њеним наукама. Најбољи ђак Ваљевске гимназије и учесник Међународне Мендељејеве хемијске олимпијаде у Шенжену. Један сасвим једноставан младић, наочит, финих манира, који мисли својом главом.

Лијана Крунић у ОШ „Нада Пурић”
Тотал

ЛИЈАНА КРУНИЋ – ХРИСТОС НАС ЈЕ ПОЗВАО ДА СЛУЖИМО ЈЕДНИ ДРУГИМА

Лијана Крунић православље доживљава као дар који јој је дат. Увидевши колико је живи Бог у сваком тренутку био ту за њу, определила се за студије теологије, како би и на тај начин могла да Му служи у потпуности. Више од деценије, посвећена је раду са децом кроз часове верске наставе, у основној школи.

Марија Савић
Тотал

МАРИЈА САВИЋ – ДЕЦИ СЕ МОРА УКАЗАТИ ПОВЕРЕЊЕ

Марија Савић је школски педагог, тренутно запослена у ОШ „Свети Сава”, у Попучкама. Кроз дугогодишње професионално искуство, до сада је радила у различитим основним школама. Упркос свему, свој позив бескрајно воли и ужива у њему.

Још неке приче...

Тотал

Марија Ђурић је мастер историчар уметности. Иако је млада особа, поверен јој је изузетно одговоран „задатак” директора ваљевске Модерне галерије, чији реноме одавно превазилази...

Крупан план

Кристина Гаврић је дванестогодишња Ваљевка. Ученица је шестог разреда у ОШ „Владика Николај Велимировић”. Од скора се врло озбиљно посветила цртању и сликању. Вођена...

Тотал

Данас је бренд нешто што има нарочиту моћ у овдашњим цивилизацијским токовима. Понекад је, чини се, вреднији и од човека, а човек га осмислио....

Крупан план

Иван Јовановић је Ваљевац сасвим необичног занимања. Познат и као Иван Меџик, још у основној школи је почео да се занима за мађионичарство. Стицајем...

Total
0
Share