Добро друштво :)

Ћао, шта те занима?

Ракурс

УПС! УМЕТНОСТ, ПОЛИТИКА, СПОРТ…

УПС! Нова епизода ПОДКАСТ[24] на Кадар 24 Јутјуб каналу. Већ знате, премијерно сваког понедељка у 11:30 сати. Пратите нас и кликните на звонце. Следе узбудљиве приче.

Zastava Srbije

УПС! Изашли смо на клизав терен, али не прихватамо правила прљаве игре. Исувише волимо уметност, да би улетали клизећи по сваку цену. У шестој епизоди ПОДКАСТ[24] разговарамо о прожимању уметности, политике и спорта у нашим животима.

Када смо покренули портал Кадар 24, падало нам је на памет доста слогана који би ваљано пратили идеју. Ипак, издвојио се један – Портал за децу, младе и све остале. Управо за те све остале креирана је ова епизода.

Дакле, ево садржаја за све родитеље, баке и деке, тетке и тече, ујне и ујаке… Али, и за све учитељице и учитеље, наставнице и наставнике, професоре… За све нас остале који смо у биолошком погледу одавно престали да будемо деца. За оне које више ни Закон не препознаје као младе.

Осетили смо потребу да проговоримо о шкатљивој теми – политици. О теми која нам умногоме детерминише околности наших живота. Она област која нам изазове неконтролисану гримасу гађења на лицу. О којој помислимо – не разумем се ја у то, или то мене не занима. Е, поштовани сви остали, итекако би требало да вас занима!

УПС! Шта ми је ово требало?

Поносан сам на чињеницу да никада нисам био, а и да нећу бити члан неке политичке странке, партије, или покрета. То никако не значи да немам свој став о политичким темама, или да ме политика не занима. Мислим да се човек може ангажовати на много креативнији и ефикаснији начин. Свакако у скалду са својим стомаком.

Знам да је тешко тако живети и да многи бирају лакша решења. Свестан сам свих притисака са којима смо суочени. Разумем страх и зебњу нас осталих. Нарочито оних који имају одговорност за неке мале и младе људе. Управо од њих често могу да чујем – морам због деце.

Наравно да морамо због њих. Али шта?! Да им поклањамо вештачке груди за пунолетство? Да им купимо дипломе, или да их подстакнемо у њиховом плагирању? Да жмуримо пред неправдом, бахатошћу и бесчашћем? Да ли морамо због деце и да беспризорно лажемо и вређамо неистомишљенике?

УПС! И мене ће невоља стићи!

Тактика правим се мртав можда и упали код напада медведа негде у дивљини. Нажалост, код звери по имену Рио Тинто то не пролази. Наша необавештеност и незаинтересованост за овај случај нас не амнестира. И то је политика, драги моји сви остали. Јел и то морамо? Да оставимо затровану и тотално унакажену земљу?

УПС! Rudnik i reka
Утицај рудника на реку

Или ћемо, ипак, морати да их шаљемо негде у иностранство? Јел морамо са децом да разговарамо само преко Скајпа, или Вибера? Хоћемо ли бити задовољни да, ипак, остану код куће и раде у рудницима? Хоћемо ли бити поносни на њих ако буду носили пелене за одрасле на свом послу?

Не! То неће доћи до мене. Дрина је далеко од мене и не пролазим долином Јадра. Какве везе имам са Бором?

Затим долази тренутак када нам ни Лукавац неће бити близу Ваљева, а камоли Љиг. Сем тога, нису Немци у Дивцима. Можда, али јесу далеко опаснији окупатори. Они који ће нас сигурно затровати. Ваздух, воду и земљу користимо сви заједно. Грешим ли?

УПС! Утакмица још увек траје.

Краси нас спортски таленат. Заиста је невероватно колико имамо успеха на светском нивоу, иако смо мали народ. Невероватан је успех ватерполиста, посебно када знамо колико се улаже у тај спорт. О кошарци да не говоримо. Колико су нас само пута обрадовали, посебно у последњим секундама.

Резултат на нашем животном семафору није повољан за нас. Ипак, утакмица још траје. Спавамо у рекету и не чуди што нам се одузима лопта. Често правимо и грешке у корацима и не можемо да се консолидујемо у нападу. Неко се и одлучи на шут за три, али најчешће нерезонски.

Време је за тајм-аут. Да се саберемо и пробамо са неком уиграном комбинацијом. Требало би да се додајемо, изградимо позицију и постигнемо погодак. Још увек има времена и можемо да преокренемо резултат. Ако ништа, хајде да изборимо продужетке. Имаћемо психолошку предност. Победићемо.

ПОДКАСТ[24]

На Кадар 24 Јутјуб каналу, премијерно сваког понедељка у 11:30 сати. Пратите, поделите и оставите нам своје коментаре. Ваше мало, нама много значи. Кликните на звонце и очекујте нове и интересантне приче.

Разговарали и подкаст лед шесте епизоде пробили:
Јована Летић Мирковић https://jovana.org
Немања Мирковић https://nemanja.org

Техничка подршка:
https://NecaPress.com

ВЕБ стваралаштво:
ПАРАДОКС група https://pdxg.org
& WebMedia™ https://webmediasite.com

КАДАР[24] – Идеја крупног плана!
Студио https://kadar24.com
Портал за децу, младе и све остале https://kadar24.net
Клуб добронамерних људи https://kadar24.org

Подкаст на другим платформама:

Apple podcast: https://go.pdxg.org/podkast24-apple
Google podcast: https://go.pdxg.org/podkast24-google
Spotify podcast: https://go.pdxg.org/podkast24-spotify
Anchor podcast: https://go.pdxg.org/podkast24-anchor
Mixcloud podcast: https://go.pdxg.org/podkast24-mixcloud

Ваша подршка нам је важна. Инструкције за уплату једнократних и месечних донација:

PayPal донација: https://go.pdxg.org/paypal
Е-банка/уплатница: https://kadar24.com/podrska/

Филмски, ТВ и веб редитељ. Оснивач ПАРАДОКС групе. Ради, ствара и самим тим живи у Србији. Ожењен Јованом, са којом има сина Михаила.

Лазар Лазаревић
Крупан план

ЛАЗАР ЛАЗАРЕВИЋ – О ЧЕМУ МИ ПРИЧАМО?!

Лазар Лазаревић је дубоко везан за Бранковину, у којој је одрастао. Вероватно је већ тада успоставио тајну везу са природом и њеним наукама. Најбољи ђак Ваљевске гимназије и учесник Међународне Мендељејеве хемијске олимпијаде у Шенжену. Један сасвим једноставан младић, наочит, финих манира, који мисли својом главом.

Лијана Крунић у ОШ „Нада Пурић”
Тотал

ЛИЈАНА КРУНИЋ – ХРИСТОС НАС ЈЕ ПОЗВАО ДА СЛУЖИМО ЈЕДНИ ДРУГИМА

Лијана Крунић православље доживљава као дар који јој је дат. Увидевши колико је живи Бог у сваком тренутку био ту за њу, определила се за студије теологије, како би и на тај начин могла да Му служи у потпуности. Више од деценије, посвећена је раду са децом кроз часове верске наставе, у основној школи.

Марија Савић
Тотал

МАРИЈА САВИЋ – ДЕЦИ СЕ МОРА УКАЗАТИ ПОВЕРЕЊЕ

Марија Савић је школски педагог, тренутно запослена у ОШ „Свети Сава”, у Попучкама. Кроз дугогодишње професионално искуство, до сада је радила у различитим основним школама. Упркос свему, свој позив бескрајно воли и ужива у њему.

Још неке приче...

Тотал

Марија Ђурић је мастер историчар уметности. Иако је млада особа, поверен јој је изузетно одговоран „задатак” директора ваљевске Модерне галерије, чији реноме одавно превазилази...

Крупан план

Кристина Гаврић је дванестогодишња Ваљевка. Ученица је шестог разреда у ОШ „Владика Николај Велимировић”. Од скора се врло озбиљно посветила цртању и сликању. Вођена...

Тотал

Данас је бренд нешто што има нарочиту моћ у овдашњим цивилизацијским токовима. Понекад је, чини се, вреднији и од човека, а човек га осмислио....

Крупан план

Александар Ковачевић, изузетан спортиста и изузетан ученик. Пре свега човек и друг пун духа, најпре спортског. Особа која ће Вам на питање, „Шта си...

Total
0
Share