Добро друштво :)

Ћао, шта те занима?

Ракурс

НОВА СЕЗОНА 2022/23. ЈЕ ПОЧЕЛА – ПОНОВО РАДИ СТУДИО

Нова сезона у Студију Кадар 24 се наставља. Након две и по године паузе, узроковане разним пандемијама, настављамо деценијску мисију – лепота ће спасити свет. И пауза је музика. Нормално. Вероватно смо због тога и задржали исти слоган, и за овај наш нови почетак.

Нова сезона - Студио Кадар 24
Најмлађи Кадровци нове сезоне (фото: Немања Мирковић)

Нова сезона је почела, како другачије него аудицијом за Студио Кадар 24. Стари зналци кажу да је подела улога, пола посла. На срећу свих нас, надам се, нови Кадровци су пронашли своје улоге. Наравно, има ту и „старих” који су у међувремену порасли, сазрели и које смо поново гледали на сцени. Помало сетни, али веома поносни. Вредело је.

Јасна Матић и Хелена Стојнић су постале праве девојке. Обе тренирају кошарку, а љубав према глуми у њима и даље пламса. Нисмо их питали, али верујем да још неке љубави у њима трепере. Позвали смо их, про форме, да дођу и они на други дан наше мале аудиције. Гледајући њихова решења на малој сцени Свечане сале ОШ „Нада Пурић”, протутњала је нека језа кроз читаво тело.

Несумњиво, били су то чисти осећаји. Срећа, јер се баш радујемо наставку најсмисленијег и благословеног рада на свету. Понос, јер смо се уверили (по ко зна који пут, али нема везе!) да Кадар 24 метод даје резултате. Страх, јер смо сазрели и веома мотивисани за најразличитије подухвате, а можда не буде прилике због рата, или рестрикција струје.

Нова сезона, ипак пуна озона!

Не бих да мрачим, нити сам икада био песимиста… Искрено пренесох своје утиске са аудиције. Баш онако, како често говоримо нашим Кадровцима – глума је исповест. Извините, професионална деформација од вечитог трагања за истином. Дакле, доста ружних појава доживесмо, знате и сами. Али, верујем у скори престанак ове досадне кишурине. Потом нам долази ваздух пун озона, верујем да и то знате.

Хтедох вам рећи, имамо добру и искрену намеру да дишемо пуним плућима. Енергија у нама је довољно акумулирала, да ћемо сасвим сигурно сијати и растеравати, макар, само ове наше мале таме. Такорећи, тамице. Како? Сигурно не лако, али навикли смо. Добро смо опремљени, да не кажем наоружани. Небо бранимо уметношћу, а земљу културом. Иако бројчано надмоћан, непријатељ нема шансе. 

Као што озон обједињује три атома кисеоника, тако ћемо и ми у Студију Кадар 24 објединити три племенита медија – позориште, филм и веб портал. Наравно, упознаваћемо и једну неваљалицу од медија – телевизију. Са њом ћемо морати веома опрезно. У последње време, баш је изгубила на племенитости. Ипак, даваћемо и њој шансу кроз нашу ТВ емисију „Будни”.

Бранислава Нушића, Данила Хармса и Душка Радовића ујединићемо у позоришној представи која ће своју премијеру имати на крају сезоне. Можда вам звучи мало амбициозно, али то ће пре свега бити ангажовано. Паралелном монтажом, дешаваће нам се и нови, кратки-играни филм. По најбољој причи једног од Кадроваца, чији синопсис се допадне већини – развијамо сценарио. Подела улога и писање књиге снимања, биће одлична припрема за почетак снимања. Не бих да мрачим, али филмску премијеру морамо организовати у мраку биоскопске сале.

Нова сезона, али и Портал.

Зграду позоришта, као ни биоскоп нисмо још увек саградили. О властитој телевизији не желим ни да говорим. Ипак, Портал Кадар 24 је лансиран и уредно евидентиран у регистар електронских медија, који се води у АПР-у. Бележимо 15. април 2021. годину као званични почетак. Мали корак за нашу ПАРАДОКС групу, али велики за сву децу, младе и остале нашег Града, малог и лепог Ваљева.

И шире, ваљало би рећи. Верујући у вашу дигиталну писменост, знате и сами која је моћ интернета. Добра прича, била она и локална, се далеко чује. Можда не верујете, али Ваљево има толико сјајних људи, да превазилазе оквире не града, већ округа. Шта округа…?! Но, не желим да гушим, као ово наше Лепо Ваљево у хладним данима. Сем тога, ово је прича рубрике „ракурс” где се износе искључиво ставови и мишљење аутора. Аутор не жели да се, овога пута, упушта у било какву веб анализу. Аутор одустаје од даљег писања у трећем лицу. Не стоји ми.

Ипак, Портал стоји на давно резервисаној адреси, односно домену kadar24.net који је великодушна донација компаније FastComet. Они су добри домаћини читавом Порталу, односно донатори и хостинг пакета.

Портал Кадар 24 ће, поред својих редовних активности, бити и веб место које ће сабирати креативне радове из нет кујнице нашег Студија. Имаћете прилику да пратите радове свих Кадроваца заинтересованих за веб стваралаштво. Веб емисије и вињете, кратке игране клипове и експерименталне видео форме, можете пратити на Порталу. 

Посебна вредност Портала Кадар 24 представљају школске веб редакције. Искрена жеља и добра намера да млади и млађи сами креирају свој веб садржај, биће утемељена управо у веб редакцији сваке ваљевске школе. Добру праксу некадашњих бесплатних школских секција, развијамо у духу модерног доба. Са задовољством користимо савремену технологију, искључиво као средство за добробит човека. И то оних највећих људи – деце и младих. У реду, биће то добро и за остале. 

Нова сезона доноси нову идеју!

Не можемо, а и не би ваљало да радимо све сами. Са друге стране, ако не помогнемо себи – ко ће? Тешко нама без нас, каже урбана пословица. Она доста чувенија и, свакако, старија пословица каже – Дете које не заплаче, не добије сике.

Искрено, заболи ме желудац од самог посматрања многобројних појава исисавања разних ресурса. Осећам бол у свакој ћелији свог дебелог тела од свих оних који више и не плачу за сиком, него је просто грабе. Халапљиво гутају и на послетку све то бљуцну, остављајући другу децу гладном. Нећу да мрачим, обећао сам и зато вам представљам сјајну идеју – Клуб Кадар 24.

Већ сада можете постати поносни члан Клуба и подржати нашу мисију да свако дете има право на бесплатне ваннаставне активности. Новац не сме да буде препрека у развоју најмлађих. Управо из тог разлога, од самог почетка постојања и делања, Студио Кадар 24 стипендира многобројну децу.

Захваљујући људима који су препознали сјај у нашим очима, који се радују искреном дечјем осмеху и верују у исконске вредности достојне човека – Клуб Кадар 24 има смисла. Сем тога, уверили смо се да има и начина поставити одржив систем. За сада мали, али наш. Ако хоћете – органски. Без притиска и „назор варијанти”.

ПДВ у нашем случају значи – Подржи, Донирај, Волонтирај. Свака добронамерна помоћ је непроцењива и она није условљена са 20 посто. Отуда, верујем, и занемарив проценат оних који нису прихватили наш позив. Част нам је што нашу идеју препознају многе угледне и друштвено-одговорне фирме, али и појединци. 

Нова сезона са новим Кадровцима

Симболично њих четрдесет, од милоште прозваних „40 разбојника” пљачкаће тајне заната. Отвараћемо нашу Сезам пећину маштом, игром, али и вредним радом. Драгуљи до којих желимо да дођемо су позоришна представа, кратки-играни филм и ТВ емисија. Уживаћемо у светлуцању бисера нашег веб стваралаштва.

Кадровци Групе „S” (читај на прву: Small, мали; читај на другу: Smart, паметни) су ученици нижих разреда основних школа. Безазлени и разиграни клинци, који сем тешких ђачких торби, још увек нису осетили тежину школе и одрастања.

Вујадин Васић, Анђела Милисављевић, Лара Ђокић, Вук Саватић, Петар Тошић, Луција Митровић, Викторија Стојаковић, Атина Ковачевић, Ема Зекавица, Сара Пејић, Сара Живковић, Сунчица Петронијевић, Елена Танасковић, Нина Дивнић и Николина Костадиновић су најмлађи Кадровци.

Готово у свим бајкама најмлађи су често и најбољи. Увек помогну својој старијој браћи и сестрама да пронађу прави пут. Верујем да ће и код нас то бити случај и да ће свима нама, управо најмлађи бити инспирација и охрабрење да останемо деца. Чистог срца и радознале главе.

Кадровци Групе „М” (читај на прву: Middle, средњи; читај на другу: Magnificent, величанствени) су ученици виших разреда основних школа. Клинци који се најчешће наљуте када их тако назовете. Са правом. Ови млади људи постају свесни многих изазова и најчешће бивају ућуткивани репликом – у пубертету си.  

Анрдија Лучић, Вања Тодорић, Сара Савић, Јована Матић, Анђела Мијовић, Вишња Милиновић, Тамара Петровић, Нађа Милеуснић, Хана Перић, Андрија Живојиновић, Урош Костадиновић, Лука Маринковић и Сава Маринковић су Кадровци средњег узраста.

Средина није увек златна, као што вели народна мудрост. Није лако бити на пола пута и бити спона између најмлађих и најстаријих. На сву срећу и велику радост, ова екипа Кадроваца пуно обећава. Дубоко верујем да ће бити покретачи многих креативних акција и да је име Групе адекватно – Величанствени.

Кадровци Групе „L” (читај на прву: Large, велики; читај на другу: Lucky, срећни) су ученици завршних разреда основних школа и средњошколци. Велики клинци, којима је обично смешно ако нам се овај термин омакне у обраћању. Довољно одрасли да буду своји људи, ипак наша деца.

Јован Рајовић, Јасна Матић, Хелена Стојнић, Нина Тадић, Јована Обрадовић, Кристина Петровић, Сара Радовановић, Милица Тришић, Драгана Митровић и Александар Ерић су најстарији Кадровци. По годинама, а неки и по стажу.

Њихова зрелост и искуство које носе, умногоме ће свима помоћи. Знам да ће то бити Група специфичне тежине, која ће давати посебну димензију. Сем тога, верујем да ће у добром духу стрије браће и сестара бити прави заштитници Кадроваца.

Нова сезона, нови људи, нове идеје… Старе вредности, стара породица и добра, стара борба за сву децу и младе људи. Ми остали, да не кажем сви ми старији и још старији, се нећемо обрукати. Надам се, јер верујем да можемо и умемо да помогнемо. Нова сезона је почела, а ова кратка прича завршава. 

Филмски, ТВ и веб редитељ. Оснивач ПАРАДОКС групе. Ради, ствара и самим тим живи у Србији. Ожењен Јованом, са којом има сина Михаила.

Лазар Лазаревић
Крупан план

ЛАЗАР ЛАЗАРЕВИЋ – О ЧЕМУ МИ ПРИЧАМО?!

Лазар Лазаревић је дубоко везан за Бранковину, у којој је одрастао. Вероватно је већ тада успоставио тајну везу са природом и њеним наукама. Најбољи ђак Ваљевске гимназије и учесник Међународне Мендељејеве хемијске олимпијаде у Шенжену. Један сасвим једноставан младић, наочит, финих манира, који мисли својом главом.

Лијана Крунић у ОШ „Нада Пурић”
Тотал

ЛИЈАНА КРУНИЋ – ХРИСТОС НАС ЈЕ ПОЗВАО ДА СЛУЖИМО ЈЕДНИ ДРУГИМА

Лијана Крунић православље доживљава као дар који јој је дат. Увидевши колико је живи Бог у сваком тренутку био ту за њу, определила се за студије теологије, како би и на тај начин могла да Му служи у потпуности. Више од деценије, посвећена је раду са децом кроз часове верске наставе, у основној школи.

Марија Савић
Тотал

МАРИЈА САВИЋ – ДЕЦИ СЕ МОРА УКАЗАТИ ПОВЕРЕЊЕ

Марија Савић је школски педагог, тренутно запослена у ОШ „Свети Сава”, у Попучкама. Кроз дугогодишње професионално искуство, до сада је радила у различитим основним школама. Упркос свему, свој позив бескрајно воли и ужива у њему.

Још неке приче...

Крупан план

Лазар Лазаревић је дубоко везан за Бранковину, у којој је одрастао. Вероватно је већ тада успоставио тајну везу са природом и њеним наукама. Најбољи...

Тотал

Лијана Крунић православље доживљава као дар који јој је дат. Увидевши колико је живи Бог у сваком тренутку био ту за њу, определила се...

Тотал

Марија Савић је школски педагог, тренутно запослена у ОШ „Свети Сава”, у Попучкама. Кроз дугогодишње професионално искуство, до сада је радила у различитим основним...

Крупан план

Своје предивно детињство је, заједно са породицом „понела” у Осло, не тако далеко од Ваљева, како каже. Одрастајући на северу, не заборављајући своје „јужњачке”...

Total
0
Share