Добро друштво :)

Ћао, шта те занима?

Крупан план

ЈОВАН РАЈОВИЋ – МАЛИ ПЕСНИК ВЕЛИКЕ ДУШЕ

Поетске душе су одувек интригирале пажњу јавности. Још када се сусретнете са веома младим песником, који говори и размишља попут одрасле особе, живот вам постане смисленији. 

Јован Рајовић је управо такав дечак. Овај свет је учинио бољим, родивши се не тако давне 2009. године и одлучно наставља тим стазама. Дете рођено да својим истанчаним осећајем за реч и стих усрећује људе који га окружују. Зрелог размишљања и поимања света око себе уме поприлично да затекне и збуни саговорника. Његов вокабулар је одвећ одрастао.

Није што је ученик ОШ “Нада Пурић” у Ваљеву, већ се заиста сви поносе њиме. Другари, наставници и његови најближи. Господин Драган, библиотекар који је препознао Јованов таленат му је од самог почетка велика подршка и неко ко је увек ту да га усмери на праву страну. Јован је одувек имао подршку своје учитељице, а сада и разредног старешине. Наравно, сви други дивни људи из колектива Четврте школе су увек ту, када је неопходно подржати некога од ученика.

Почео је да чита и пише у четвртој години, а своју прву песму написао је као предшколац. Посветио ју је, коме другом него мајци. Својој највећој љубави, снази и најважнијем ослонцу у животу.

Јован Рајовић ”Једина моја мама”

За себе тврди да је дечак налик свим својим вршњацима. Помало га издваја једино то што у свему види инспирацију за низање стихова. То може бити само нека тамо птица која је на час пролетела поред њега. Али, његово сензибилно младо биће ју је већ пресликало и удахнуло јој нови живот, преточивши га у стихове и риме. 

За своје песме је освојио преко стотину награда на разним конкурсима и такмичењима широм земље и региона. 

Од многобројних награда, посебно истиче прво место на литерарном конкурсу у Крушевцу ”Нека победи живот”. На званичном сајту Града остаће записано:

Јован Рајовић, ученик ОШ “Нада Пурић” из Ваљева, Александар Јанић, ученик ОШ “Димитрије Туцовић” из Kраљева и Ђорђе Васић, ученик ОШ “Јован Поповић” из Београда, написали су најбоље литерарне саставе на тему “Нека победи живот”. Kонкуренција је била велика и на конкурс је пристигло преко 200 радова из школа из целе Србије.

По речима жирија, ученици су у својим радовима показали завидан степен писмености, маштовитости, лепог стила писања и хуманизма. Радове су прегледали и оценили наставнице и наставник ОШ “Јован Поповић”: Драгана Шошкић, Душка Милосављевић, Сања Младеновић, Тамара Милутиновић, Невена Богдановић и Владица Радојевић, на челу са председницом жирија и директорком школе, Снежаном Стефановић Миловановић.

Jovan Rajović
Јован Рајовић на снимању прве епизоде ”Разговор”

Збирка песама ”Јуче и сутра”

Његова прва збирка поезије, под називом “Јуче и сутра” издата је 2019. године. У предговору, Драган Павловић ће записати:

И као некада највећи песници, Јован Рајовић пева својом дубоком емоцијом о свему што види и о чему слути. Раширених руку и отвореног песничког срца, увек спреман за загрљај: према мајци, друговима, учитељици, према људима који му се чине занимљивим, посебним, радосним, тужним или несретним, према природи и Богу. Оно што се у сваком његовом стиху јасно види јесте да је он песник по својој унутрашњој потреби, по архетипској одређености, по жељи срца и по науму радозналих дечијих очију које виде свет погледом љубави, погледом искреног веровања да је све створено у добру и радости.

Од када сам се заљубио

од љубави једва дишем

сунђером бих све писао

а затим да кредом бришем.

Јован Рајовић

Јован Рајовић је заљубљиве природе. Каже да је знао да се заљуби неколико пута на дан. Углавном воли старије девојчице и признаје да има тајни договор са једном девојчицом из осмог разреда. Љубав је за њега увек била главни мотив. У својој песми ”У срцу је богатство!” нам поручује:

Живите да волите,
волите јер лепше је све.
За љубав немојте да молите
запамтите речи ове.

Ставите руку на срце своје,
чућете откуцаје који се броје.
Сваки поруку има,
љубав вам је у мислима.

Љубав купити не можете,
само срце тада лажете.
Не дирајте откуцаје његове,
љубав у срцу има своје снове.

Не будите га, нека сања
јер то су његова свитања.
чувајте љубав, имаћете царство,
у срцу је богатсво!

Својим вршњацима поручује да уживају док су деца, јер човек кад остари не може после ни у продавницу да оде сам.

Јован Рајовић би желео да постане познати песник. Ако се по јутру дан познаје, а ако јутром назовемо рани период одрастања, он ће у томе несумњиво успети.

Јована Л. Мирковић је дипломирана глумица. Ради као уметнички директор ПАРАДОКС групе и координатор Студија Кадар 24. Удата за Немању са којим има сина Михаила.

ВАЉЕВСКИ ФИЛМСКИ СУСРЕТИ „ОВДЕ И САДА“
Тотал

ВАЉЕВСКИ ФИЛМСКИ СУСРЕТИ „ОВДЕ И САДА“

Ваљевски филмски сусрети су и овог децембра заказали дружење. Осму годину за редом, сусрешће се филмски уметници, педагози, млади аутори и исконски љубитељи седме уметности.

Zastava Srbije
Ракурс

УПС! УМЕТНОСТ, ПОЛИТИКА, СПОРТ…

УПС! Нова епизода ПОДКАСТ[24] на Кадар 24 Јутјуб каналу. Већ знате, премијерно сваког понедељка у 11:30 сати. Пратите нас и кликните на звонце. Следе узбудљиве приче.

Још неке приче...

Детаљ

Драги посетиоче, уколико немаш времена за читање дугих текстова, на правом си месту. Схватићеш да је највећи успех човека победа над самим собом. Хвала...

Тотал

Родитељство је дар од Бога. Огромно бреме, које каткад изгледа као највећи планински масив. „Мало дете – мала брига, велико дете – велика брига.“,...

Ракурс

Глума, музика, плес, фотографија… толико појмова и сви се могу дефинисати једном речју – уметношћу.

Ракурс

Многи људи имају погрешну идеју о уметности, мислећи да је то само одраз лепоте. Наравно, може да буде, али уметност је начн да се...