Добро друштво :)

Ћао, шта те занима?

Крупан план

ТОМИЦА ЂУРЂЕВИЋ – НАСМЕЈАНИ И СВЕСТРАНИ КРЕАТИВАЦ

Пре неколико месеци нас је позвала мајка једног тринаестогодишњег дечака, са жељом да се он прикључи Студију Кадар 24.

Томица Ђурђевић није могао да се упише. Због новонастале ситуације то није било могуће. Међутим, када смо се упознали са његовим радовима, нисмо могли да одолимо разговору са овим изузетно талентованим, младим човеком. Желели смо да снимимо тог насмејаног и свестраног креативца, школарца и направимо причу о њему.

Породица Ђурђевић нас је срдачно примила у свој топао и ведар дом, где смо се и упознали са Томицом. Насмејан, очију које сијају радошћу и новим изазовима о којима машта, тај дечак је заправо рефлектовао дух свог најужег окружења. Већ нам је на прагу породичне куће Ђурђевића било јасно – вредело је доћи!

Томица Ђурђевић је ученик осмог разреда ОШ “Владика Николај Велимировић”, у Ваљеву. Од малих ногу је имао потребу за неком врстом сценског  израза. Почео је на сопственој тераси. Сваки дан је приређивао по једну представу за своје укућане. Све је било спонтано, без посебне радње, како каже – чиста импровизација. То га је одвело пут бављења глумом. У савладавању првих глумачких корака, пребацивању рампе и првог сусрета са публиком, помогла му је Катарина Вићентијевић. Академска глумица која већ дуго води своју ”Школу глуме и културе говора”.

Томица Ђурђевић – Фотографија и покретне слике

Највећа страст младог Ђурђевића су, ипак, фотографија и видео монтажа. Обожава и да снима. Први видео који је направио био је везан за кување. Уз помоћ штапа и канапа, али уз огромну подршку својих сестара, креира своје прве видео клипове и објављује на свом Јутјуб каналу. У том периоду био је очаран сличним видео радовима које је редовно пратио на другим каналима. У свему томе је проналазио велики мотив да настави са развијањем свог канала.

Са својом другарицом је снимио чак и мини серију „Поред мене”, без икаквих амбиција о коначном исходу саме идеје. Ипак, прича се неочекивано развија и Томица Ђурђевић успева да сними две сезоне серије и укупно једанаест епизода. И, то није све. Уз помоћ проширеног састава другара, Томица Ђурђевић снима још једну мини серију – ”Поред тајне”. Обогаћен искуством претходног ангажмана и својим интуитивним решењима, успева да сними помало мистериозну и узбудљиву причу. Испричаће је у седам епизода.

Нема спавања кад долазе идеје

Томица Ђурђевић уме да жртвује чак и сан како би записао све оно што му, у налетима инспирације падне на памет. По његовим речима, немогуће је остати миран у кревету, а не записати све идеје које надолазе. Плашећи се заборава који би сутрашњи дан могао да донесе, овај дечак марљиво бележи и скупља све своје креативне искрице

На основу онога што нам је током кратког дружења испричао, чини се да има предиспозицију и за доброг организатора. Одавно се показала као добра пракса да главни глумци буду и продуценти. Још када на све то додају и ангажман редитеља, изазов постаје још већи. Углавном, за то је потребна огромна енергија. Томица Ђурђевић је, свакако, има. И све то, уз искрени осмех дечака.  

Инспиришу га људи, природа и животиње. Једном речју, живот. Некада своја надахнућа ажурира и на интернету. Проналази инспирацију на многим сајтовима на којима други аутори објављују своје дигиталне радове. Ипак, свему што ради мора да дода лични печат.

Томица Ђурђевић није за хејт

Самокритичан је и прихвата критке. Отворено промишља о многим феноменима које нам доноси интернет и савремено друштво. Не стиди се да јавно изнесе своје мишљење поткрепљено јасним аргументима. Здраворазумно критикује своју генерацију која слабо комуницира уживо и сматра да је већина садржаја на нету испод доброг укуса. Не разуме зашто обично глупост и баналност имају такав одјек у јавности. Нарочито оној млађој.  

У својим годинама успео је да заволи филм ”Пијаниста” и ”Игре глади”, што је ипак помало необично за његов узраст. Широко је поље интересовања и свега онога што би желео да открије у будућности.  

Не крије да би волео да постане чувени фотограф и остварени филмски монтажер. Својим вршњацима шаље јасну поруку да буду оно што јесу и да верују у себе.

Ти ту што стојиш, ради оно што волиш, рећи ће вам са осмехом наш драги Томица Ђурђевић. 

Јована Л. Мирковић је дипломирана глумица. Ради као уметнички директор ПАРАДОКС групе и координатор Студија Кадар 24. Удата за Немању са којим има сина Михаила.

ВАЉЕВСКИ ФИЛМСКИ СУСРЕТИ „ОВДЕ И САДА“
Тотал

ВАЉЕВСКИ ФИЛМСКИ СУСРЕТИ „ОВДЕ И САДА“

Ваљевски филмски сусрети су и овог децембра заказали дружење. Осму годину за редом, сусрешће се филмски уметници, педагози, млади аутори и исконски љубитељи седме уметности.

Zastava Srbije
Ракурс

УПС! УМЕТНОСТ, ПОЛИТИКА, СПОРТ…

УПС! Нова епизода ПОДКАСТ[24] на Кадар 24 Јутјуб каналу. Већ знате, премијерно сваког понедељка у 11:30 сати. Пратите нас и кликните на звонце. Следе узбудљиве приче.

Још неке приче...

Детаљ

Драги посетиоче, уколико немаш времена за читање дугих текстова, на правом си месту. Схватићеш да је највећи успех човека победа над самим собом. Хвала...

Тотал

Родитељство је дар од Бога. Огромно бреме, које каткад изгледа као највећи планински масив. „Мало дете – мала брига, велико дете – велика брига.“,...

Ракурс

Глума, музика, плес, фотографија… толико појмова и сви се могу дефинисати једном речју – уметношћу.

Ракурс

Многи људи имају погрешну идеју о уметности, мислећи да је то само одраз лепоте. Наравно, може да буде, али уметност је начн да се...