Добро друштво :)

Ћао, шта те занима?

Тотал

ТВ ПРОГРАМ ЗА МЛАДЕ

Врло је мало ТВ програма за младе. Нарочито тинејџере.

ТВ програм за младе
Са снимања ТВ емисије

А они који постоје изгледају као да су направљени да се свиде родитељима младих, а не младима. Како то да променимо?

Млади не смеју да буду запостављени

Чини ми се да су програми намењени или малој деци или одраслима. Изостављен је прелазни период, који је јако битан. У том периоду деца прецизније одређују шта их интересује, чиме желе да се баве и наилазе на прве проблеме које треба да реше сами. Тада често траже излаз у  телефону, компјутеру или телевизији. Сматрам да је тада битно да наиђу на прави садржај. А пошто на телевизији тог садржаја готово да нема, они заврше на Јутјубу или друштвеним мрежама где тог материјала заиста има. Друштвене мреже пружају слободу – свако може да креира и поставља свој садржај и зато свако може да пронађе оно што се њему допада. Али то је уједно и највећа мана друштвених мрежа, јер је никад лакше наићи на непримерен или неадекватан садржај. Зато је потребно да се унапређује програм на телевизији. Како је то оствариво?

Неопходно је да се млади више питају и слушају

Млади су вероватно и најзахтевнија публика, али то не би требало да буде обесхрабрујуће, већ мотивација. У данашњим серијама, као и емисијама за младе (које готово да не постоје) је тешко пронаћи се.  Проблеми и ликови којима се баве су карикатура и замисао неке особе како изгледа и о чему размишља неки тинејџер, а не како то заправо јесте. Недостаје оно што младима привлачи пажњу. То су приче које се њих тичу, младалачка енергија, савременост. Ретке су серије или емисије које то пружају. Али то је лако решити – млади треба да се укључују у стваралачки процес!

Наравно, професионалци су потребни како би извели њихове идеје на прави пут, али без ограничавања. Једино тако се може доћи до тема које стварно интересују младе. Те идеје могу да се искористе на разне начине и тако се развију: ситкоми, разне емисије (на пример колажног типа, чији творци би били млади), забавна едукација (свако воли да учи када је приступ учењу забаван и опуштен), серије и кратки или дугометражни филмови свих жанрова, прилози о успешним, креативним, другачијим младим људима… Могућности је бесконачно!  Који је следећи корак?

Неопходно је да се таленти младих искористе

Чешће ангажовање младих као глумаца би такође допринело доследности програма. Млади се ретко виђају на телевизији. То је сигурно и један од разлога због чега су се они „одрекли” телевизије. Они имају пуно тога да кажу и покажу, толико да није довољан један канал да то испрати. Не рачунајући канале са синхронизованим страним цртаћима и серијама, ТВ канала за младе готово да нема. Претпостављам да је то зато што се многи мире са тим да млади више не гледају телевизију или нас чак потцењују. Али млади поред тога што су најзахтевнија, они су и најгласнија публика. Када им се нешто свиђа, не стиде се то да кажу. Већ су завладали многим друштвеним мрежама и они могу спонтано да испромовишу одређени програм или канал и да од тога направе велику ствар и уједине се на једном месту, њиховом кутку.

Када бисмо се озбиљније бавили емисијама и серијама за младе оне би биле неупоредиво више гледане и тек би тада могле да пренесу одређену поруку или само да пруже подршку и разумевање – довољно је!

Кадровац у души и поносни члан Дадов позоришта. Ученик Медицинске школе у Ваљеву. Љубитељ драмских уметности и писане речи. Насмејан :)

Наталија Јовић на Коларцу
Крупан план

НАТАЛИЈА ЈОВИЋ – НАЈВИШЕ МЕ РАДУЈЕ ДЕЧЈИ ОСМЕХ

Наталија Јовић је флаутисткиња, доктор музичке педагогије и први сертификовани наставник Александер технике у Србији. Рођена Ваљевка своје ученике бескрајно воли и несебично им се даје. То препознају и деца и родитељи, јер када је нешто чистом љубављу проткано, ту грешке нема.

Калина Крупниковић на терену
Крупан план

КАЛИНА КРУПНИКОВИЋ – ЗАИГРАЛА БИХ ЗА СРПСКУ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈУ

Калина Крупниковић је пре петнаест година рођена и живи у Шведској, у Стокхолму. Дубоких српских корена, она не крије своју љубав према Србији, земљи своје мајке и оца. Тренутно је играч шведске јуниорске репрезентације и има неописиву жељу да заигра за српску кошаркашку репрезентацију. Ова једноставна, интелигентна и врло осећајна млада дама је и гост прве епизоде наставка веб серијала „Перспектива”.

Андрија Живојиновић
Крупан план

АНДРИЈА ЖИВОЈИНОВИЋ – ПОПУСТИ ДА БИ ПОБЕДИО

Андрија Живојиновић нам је стигао из Лазаревца. Потпуно неочекивано, али не и случајно. Срели смо се на аудицији и одмах је било јасно да је овај вишеструко талентовани дечак, широког спектра интересовања, прави Кадровац.

Још неке приче...

Крупан план

Калина Крупниковић је пре петнаест година рођена и живи у Шведској, у Стокхолму. Дубоких српских корена, она не крије своју љубав према Србији, земљи...

Крупан план

Јасна Матић је тренутно најстарији Кадровац, по „стажу”. Као мала је дошла у Студио КАДАР[24] са изразитом жељом за бављењем глумом. У међувремену је...

Ракурс

Нова сезона у Студију Кадар 24 се наставља. Након две и по године паузе, узроковане разним пандемијама, настављамо деценијску мисију - лепота ће спасити...

Тотал

Снежана Ђурђевић је професор физичке културе и васпитања, у Ваљевској гимназији. Уствари, она је и више од тога. Увек насмејана, не штедећи се да...

Total
0
Share