Добро друштво :)

Ћао, шта те занима?

Тотал

ТВ ПРОГРАМ ЗА МЛАДЕ

Врло је мало ТВ програма за младе. Нарочито тинејџере.

ТВ програм за младе
Са снимања ТВ емисије

А они који постоје изгледају као да су направљени да се свиде родитељима младих, а не младима. Како то да променимо?

Млади не смеју да буду запостављени

Чини ми се да су програми намењени или малој деци или одраслима. Изостављен је прелазни период, који је јако битан. У том периоду деца прецизније одређују шта их интересује, чиме желе да се баве и наилазе на прве проблеме које треба да реше сами. Тада често траже излаз у  телефону, компјутеру или телевизији. Сматрам да је тада битно да наиђу на прави садржај. А пошто на телевизији тог садржаја готово да нема, они заврше на Јутјубу или друштвеним мрежама где тог материјала заиста има. Друштвене мреже пружају слободу – свако може да креира и поставља свој садржај и зато свако може да пронађе оно што се њему допада. Али то је уједно и највећа мана друштвених мрежа, јер је никад лакше наићи на непримерен или неадекватан садржај. Зато је потребно да се унапређује програм на телевизији. Како је то оствариво?

Неопходно је да се млади више питају и слушају

Млади су вероватно и најзахтевнија публика, али то не би требало да буде обесхрабрујуће, већ мотивација. У данашњим серијама, као и емисијама за младе (које готово да не постоје) је тешко пронаћи се.  Проблеми и ликови којима се баве су карикатура и замисао неке особе како изгледа и о чему размишља неки тинејџер, а не како то заправо јесте. Недостаје оно што младима привлачи пажњу. То су приче које се њих тичу, младалачка енергија, савременост. Ретке су серије или емисије које то пружају. Али то је лако решити – млади треба да се укључују у стваралачки процес!

Наравно, професионалци су потребни како би извели њихове идеје на прави пут, али без ограничавања. Једино тако се може доћи до тема које стварно интересују младе. Те идеје могу да се искористе на разне начине и тако се развију: ситкоми, разне емисије (на пример колажног типа, чији творци би били млади), забавна едукација (свако воли да учи када је приступ учењу забаван и опуштен), серије и кратки или дугометражни филмови свих жанрова, прилози о успешним, креативним, другачијим младим људима… Могућности је бесконачно!  Који је следећи корак?

Неопходно је да се таленти младих искористе

Чешће ангажовање младих као глумаца би такође допринело доследности програма. Млади се ретко виђају на телевизији. То је сигурно и један од разлога због чега су се они „одрекли” телевизије. Они имају пуно тога да кажу и покажу, толико да није довољан један канал да то испрати. Не рачунајући канале са синхронизованим страним цртаћима и серијама, ТВ канала за младе готово да нема. Претпостављам да је то зато што се многи мире са тим да млади више не гледају телевизију или нас чак потцењују. Али млади поред тога што су најзахтевнија, они су и најгласнија публика. Када им се нешто свиђа, не стиде се то да кажу. Већ су завладали многим друштвеним мрежама и они могу спонтано да испромовишу одређени програм или канал и да од тога направе велику ствар и уједине се на једном месту, њиховом кутку.

Када бисмо се озбиљније бавили емисијама и серијама за младе оне би биле неупоредиво више гледане и тек би тада могле да пренесу одређену поруку или само да пруже подршку и разумевање – довољно је!

Кадровац у души и поносни члан Дадов позоришта. Ученик Медицинске школе у Ваљеву. Љубитељ драмских уметности и писане речи. Насмејан :)

ВАЉЕВСКИ ФИЛМСКИ СУСРЕТИ „ОВДЕ И САДА“
Тотал

ВАЉЕВСКИ ФИЛМСКИ СУСРЕТИ „ОВДЕ И САДА“

Ваљевски филмски сусрети су и овог децембра заказали дружење. Осму годину за редом, сусрешће се филмски уметници, педагози, млади аутори и исконски љубитељи седме уметности.

Zastava Srbije
Ракурс

УПС! УМЕТНОСТ, ПОЛИТИКА, СПОРТ…

УПС! Нова епизода ПОДКАСТ[24] на Кадар 24 Јутјуб каналу. Већ знате, премијерно сваког понедељка у 11:30 сати. Пратите нас и кликните на звонце. Следе узбудљиве приче.

Још неке приче...

Детаљ

Драги посетиоче, уколико немаш времена за читање дугих текстова, на правом си месту. Схватићеш да је највећи успех човека победа над самим собом. Хвала...

Тотал

Родитељство је дар од Бога. Огромно бреме, које каткад изгледа као највећи планински масив. „Мало дете – мала брига, велико дете – велика брига.“,...

Ракурс

Глума, музика, плес, фотографија… толико појмова и сви се могу дефинисати једном речју – уметношћу.

Ракурс

Многи људи имају погрешну идеју о уметности, мислећи да је то само одраз лепоте. Наравно, може да буде, али уметност је начн да се...