Добро друштво :)

Ћао, шта те занима?

Ракурс

УМЕТНОСТ ЈЕ ДОБАР ИЗБОР

Глума, музика, плес, фотографија… толико појмова и сви се могу дефинисати једном речју – уметношћу.

Уметност је добар избор
Алекса и гитара

ШТА ЈЕ УМЕТНОСТ ЗАПРАВО?

По дефиницији уметност је људска делатност, или производ људске делатности која има за циљ стимулисање људских чула као и људског ума и духа. Наравно, уметност је много више од тога. У очима уметника његов рад је једно поглавље његовог живота чији је настанак трајао сатима, данима, месецима, а неретко и годинама и самим тим док га гледа види један део себе. Већини уметника процес настанка и сам коначан производ помаже у тражењу и спознаји самих себе. Док посматрач види оно шта жели, његов је избор да ли ће се удубити у оно што види, или чује и извршити неку дубљу анализу тога или ће само површно климнути главом и продужити.

ДА ЛИ ПОСТОЈИ ЛОША УМЕТНОСТ?

Одговор на то је једна већ легендарна реченица коју је изговорио грчки филозоф Платон вековима уназад: ,,Лепота је у очима посматрача“. Тако је и у уметности. Све је у очима посматрача и начину на који ће он нешто протумачити. Тако да уметност не можемо окарактерисати добром, или лошом већ само можемо имати неко наше критичко, или некритичко мишљење о њој.

Уметност је добар иѕбор
Кика, Лука и Јана

ЗАШТО ЈЕ БИЛО КОЈА ВРСТА УМЕТНОСТИ ДОБАР ИЗБОР?

Уметност нас стално окружује и то не само у виду слика, скулптура, или неке фотографије већ у облику неких ствари које на први поглед не бисмо назвали уметношћу као што је на пример лепо украшена крпа или столњак, занимљиво декорисане собе… Све је то нека врста уметности на које већином не обраћамо пажњу. Намеће се питање зашто је то битно, зашто је битно имати лепо декорисану собу или свеску? Важно је зато што нас уметност смирује и опушта, буди у нама ентузијазам и инспирацију, иако тога понекад нисмо свесни. Такође је важно поменути да подстиче креативност и машту, помаже у разумевању и критичком сагледавању света око нас. Ако тако на нас утиче само гледање и присутност уметности, замислите како би тек стварање утицало на наш ум и цело наше тело.

KАКО ПОСТАТИ УМЕТНИК?

Сви смо ми уметници. Неки то одаберу за своју животну професију, док други пак то држе по страни, као хоби. То је такође добро. Понекад је чак и боље радити нешто само из хобија, без обавезе, за своју душу. Многи су под притиском свакодневних обавеза заборавили да се играју и раде оно у чему уживају. Наравно, постоје и људи који кажу да не воле уметност, да им је свеједно да ли ће видети празан бео зид или на њему неку слику, али ја заправо мислим да се ти људи једноставно нису довољно удубили у оно што виде, да и сами заправо не желе да схвате и нису свесни колико им уметност помаже.

Исто као што је физичка активност битна за наше тело, тако је и уметност битна за нас духовно. Не морате бити врсни уметници да би то схватили. Уметност нам помаже да постанемо боља верзија себе. Зато маштајте, стварајте и будите сами своја инспирација!

Ваљевска гимназијалка. Велики љубитељ математике, глуме и режије. Поносни члан Студија КАДАР[24].

Шта ти мислиш?

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Marija Vuković
Крупан план

МАРИЈА ВУКОВИЋ – ЉУДИ СУ НАЈВАЖНИЈИ

На питање – Ко је Марија Вуковић?, каже да је никада нико то није питао. У тренутку сабира мисли и одговара, да је она једна енергична, врло емотивна особа, која највише од свега воли људе и све што је у вези са њима. Одабрала је пут глуме.

Лазар Лазаревић
Крупан план

ЛАЗАР ЛАЗАРЕВИЋ – О ЧЕМУ МИ ПРИЧАМО?!

Лазар Лазаревић је дубоко везан за Бранковину, у којој је одрастао. Вероватно је већ тада успоставио тајну везу са природом и њеним наукама. Најбољи ђак Ваљевске гимназије и учесник Међународне Мендељејеве хемијске олимпијаде у Шенжену. Један сасвим једноставан младић, наочит, финих манира, који мисли својом главом.

Лијана Крунић у ОШ „Нада Пурић”
Тотал

ЛИЈАНА КРУНИЋ – ХРИСТОС НАС ЈЕ ПОЗВАО ДА СЛУЖИМО ЈЕДНИ ДРУГИМА

Лијана Крунић православље доживљава као дар који јој је дат. Увидевши колико је живи Бог у сваком тренутку био ту за њу, определила се за студије теологије, како би и на тај начин могла да Му служи у потпуности. Више од деценије, посвећена је раду са децом кроз часове верске наставе, у основној школи.

Још неке приче...

Тотал

Марија Ђурић је мастер историчар уметности. Иако је млада особа, поверен јој је изузетно одговоран „задатак” директора ваљевске Модерне галерије, чији реноме одавно превазилази...

Крупан план

Кристина Гаврић је дванестогодишња Ваљевка. Ученица је шестог разреда у ОШ „Владика Николај Велимировић”. Од скора се врло озбиљно посветила цртању и сликању. Вођена...

Тотал

Данас је бренд нешто што има нарочиту моћ у овдашњим цивилизацијским токовима. Понекад је, чини се, вреднији и од човека, а човек га осмислио....

Крупан план

Сара Јаневска. Композитор, писац, „језичар”, „природњак”. Увек је жељна сазнања, а како и сама каже, та жеља се може поистоветити са „враголастим и упорним...

Total
0
Share