Добро друштво :)

Ћао, шта те занима?

Крупан план

КРИСТИНА БИРЧАНИН – ЖЕЛИМ ДА БУДЕМ СРПСКА ГЛУМИЦА

Важно је имати снове. Када човек сву своју енергију усмери ка том циљу, васиона ће се сигурно побринути да успе. Ако се, упркос томе то не деси, значи да ипак није на правом путу.

Кристина Бирчанин, од милоште звана Кика, је досањала свој сан. Желела је целим својим бићем и глума ју је одабрала. Уписала се на Академију уметности у Новом Саду, у класи професора Бориса Лијешевић. Она је прво дете Студија Кадар 24 које је успело у томе. На нашу огромну радост и понос.

Помало давне 2014. године смо организовали велику аудицију у шест ваљевских основних школа. Међу више од 450 – оро деце, она је била једно од оних која засијају и помрсе вам конце. Румених образа, искрена и сугестивна, без обзира на присуство треме. Сећам се добро њеног чистог погледа, који ни једног тренутка не скреће никуда. Осмехом је смекшавала своју трему и атмосферу у учионици. Сваки задатак је испунила без проблема. Осећала се добро. Играла се. Глума ју је чинила срећном. Било је сасвим јасно да Кристина Бирчанин има жицу.

Кристина Бирчанин постаје Кадровац

Временом се њен таленат развијао и постајала је све боља и убедљивија на сцени. Непогрешиво је осећала партнера и ситуацију. Када је радила потпуно предано, неретко нас је остављала без даха својом игром и решењима. Њена глума је била тачна и прецизна. Сведена. Оним данима, када ју је све смарало и пубертет јој није давао мира, није то скривала. Била је поштена.

У том периоду Кадар 24 екипа је била много јака. Таква је то генерација била. Били су одличан тим и веома добро су функционисали. Већина њих је сада на факултетима. И поносни смо на сваког нашег Кадровца, да се разумемо. Ти млади људи су заувек оставили упечатљив траг у нашим животима.

Кристина Бирчанин
Кристина Бирчанин у Студију Кадар 24 (Фото: Немања Мирковић)

Кристина Бирчанин се задржала код нас непуне 2 године. За то време се несебично давала. Међу Кадровцима је била један од пожељнијих партнера на сцени, што је доказивало њену отвореност. Са снимања је остало њено, Тихо! Снимаћемо! које је само она умела да изговори на тако неодољив начин. Након првог пута, она је убудуће била задужена за контролу тишине када смо снимали.

Одлучила је да буде глумица

Као што природа и налаже, Кристина Бирчанин је морала да оде корак даље. Донела је одлуку да буде глумица. Отишла је у београдску школу глуме Први кораци. Тамо је провела неколико месеци, који су јој били изузетно значајни. Упознала је сјајне младе људе и врсне предаваче. Међутим, у једном тренутку јој је путовање почело бивати напорно. Завршила је један циклус и напустила школу.

Долазило је време за припрему пријемног испита, јер је желела да се окуша већ након треће године Гимназије. Била је апсолутно непоколебљива у својој намери. Глума је била једино што је занима. Појавила се на пријемном испиту за глуму, на ФДУ, али недовољно спремна. Васиона ју је вратила у Ваљево.

Живот младе особе у моментима доношења важних одлука уме често и да се закомпликује. Несигурност, притисак околине и неразумевање, могу и да га сломе на путу остварења својих циљева. Ни Кику нису заобишла преиспитивања и краткорочна одустајања. Пролазила је кроз врло тежак период. Од оне срећне девојчице румених образа, наједном је постала девојка. Нашла се на једном од првих животних раскршћа које ју је терало на суочавање са самом собом.

Подршка неких особа, које то не би смеле себи да дозволе, је нестајала. Питања попут оног неизоставног – Да ли сам ја стварно за ово или не? су се низала из дана у дан. Доживљавала је непријатности које су је осетно уздрмале. Чинило се да ће одустати. Како то ипак не би био филм, она се издигла изнад ситуације и наставила даље.

Желим да будем српска глумица

Одлучност ју је одвела до жене која јој је, како каже, потпуно променила живот и доживаљај уметности глуме. На првом сусрету јој је, како Кристина Бирчанин каже – Све сасула у фацу. Помогла јој је да се суочи са собом и прихвати себе баш онаквом каква јесте. Са свим својим врлинама и манама. Јасмина Вечански, академска глумица са вишегодишњим искуством припреме младих за пријемни испит, ниједног тренутка није сумњала у Кику. Успела је да јој отвори пут до стабилности која је за глумца неопходна.

Kristina Birčanin glumica
Кристина Бирчанин на снимању веб емисије ”Разговор” (Фото: Немања Мирковић)

Пријемни испит је био крајње исцрпљујући. О томе је у нашем Разговору говорила врло детаљно. Током тих пет дана је доживљавала најразличитије емоције и пролазила кроз разна стања. Енергија коју она носи и безрезервно дели са људима око себе је није издала. Њен таленат никада није био споран. Али, морала је да издржи притисак звани Ужи круг пријемног испита. Свако ко је доживео бар један, тачно зна о чему се ради.

Кристина Бирчанин је прескочила све препреке, доказавши и себи и свету да јој је место управо ту. Пресрећна је. Намерава озбиљно да се посвети студијама и добро изучи занатски део. Сан јој је да заигра у важним уметничким комадима и пројектима. Не мисли да се бави комерцијалним стварима. Посебан облик луцидности коју поседује, свакако ће је издвојити.

Има јасно дефинисане ставове по питању суштинских ствари. Своја је. Стоји чврсто на земљи, са обе ноге. На питање – Да ли у будућности жели да се опроба и у иностраним продукцијама? децидно је казала – Желим да будем српска глумица. За почетак, то је и више него довољно.

Све звезде овога неба, нека се сруче у њен поглед којим ће волети сваку туђу душу коју ће оживети, надахнуто и аутентично. Здравље и срећа нека јој буду главни савезници на путу љубави и истине.

Тихо! Снимаћемо!

Јована Л. Мирковић је дипломирана глумица. Ради као уметнички директор ПАРАДОКС групе и координатор Студија Кадар 24. Удата за Немању са којим има сина Михаила.

ВАЉЕВСКИ ФИЛМСКИ СУСРЕТИ „ОВДЕ И САДА“
Тотал

ВАЉЕВСКИ ФИЛМСКИ СУСРЕТИ „ОВДЕ И САДА“

Ваљевски филмски сусрети су и овог децембра заказали дружење. Осму годину за редом, сусрешће се филмски уметници, педагози, млади аутори и исконски љубитељи седме уметности.

Zastava Srbije
Ракурс

УПС! УМЕТНОСТ, ПОЛИТИКА, СПОРТ…

УПС! Нова епизода ПОДКАСТ[24] на Кадар 24 Јутјуб каналу. Већ знате, премијерно сваког понедељка у 11:30 сати. Пратите нас и кликните на звонце. Следе узбудљиве приче.

Још неке приче...

Детаљ

Драги посетиоче, уколико немаш времена за читање дугих текстова, на правом си месту. Схватићеш да је највећи успех човека победа над самим собом. Хвала...

Тотал

Родитељство је дар од Бога. Огромно бреме, које каткад изгледа као највећи планински масив. „Мало дете – мала брига, велико дете – велика брига.“,...

Ракурс

Глума, музика, плес, фотографија… толико појмова и сви се могу дефинисати једном речју – уметношћу.

Ракурс

Многи људи имају погрешну идеју о уметности, мислећи да је то само одраз лепоте. Наравно, може да буде, али уметност је начн да се...