Добро друштво :)

Ћао, шта те занима?

Детаљ

МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ У СУБОТИЦИ

Представљамо вам 28. Фестивал позоришта за децу који се одржава у Суботици.

Predstava za decu Oz
Позоришна представа за децу ”Чаробњак из Оза”

Град Суботица је 28. пут домаћин изузетно значајаног догађаја за љубитеље позоришта, а нарочито оне најмлађе. Наш Портал KАДАР 24 има част да буде један од медијских пријатеља фестивала. Међународни фестивал позоришта за децу Суботица се ове године одржава у организацији Отвореног универзитета Суботица.

По избору селектора фестивала, професора др Зорана Ђерића, публика фестивала ће моћи да погледа 12 представа за децу из целог света.
Разноврсне и маштовите представе долазе из Бугарске, Израела, Немачке, Мађарске, Чешке, Русије, Хрватске, Бразила, Словачке, БиХ (Републике Српске) и Србије.

Такмичарски програм фестивала

У такмичарском програму су две продукције из Србије. Прва је луткарска представа ”Театру с љубављу”, Дечјег позоришта Суботица, у режији Боња Лунгов и Kонстанина Kаракостов. Овај редитељски пар је осмислио комплетан сценско – визуелни амбијент, лутке, костиме и кореографију. Оба аутора на овај начин изражавају захвалност глумцима и њиховој посвећености сцени и позоришту.

Друга представа је ”Бамби”, Позоришта за децу Kрагујевац, редитеља Јакуба Максимова. У питању је ауторска адаптација лирског романа који је пре скоро једног века написао Феликс Салтен.

Публика ће моћи да погледа и представу ”Аеро” у извођењу театра Одиво из Словачке и ”Оз” из Мађарске (Vaskakas Puppet Theatre), као и балетску представу ”Снежна краљица” (ван такмичарске конкуренције).

Из Русије стиже представа ”Луткарскастрастпремакраљулиру” у извођењу Kарабаска Театра, а из далеког Бразила остварење ”Духови шуме” театра Cia Elder Kloster. Немачко Позориште Gruene Sosse представу ”Три пута краљ”, чешки Драк Театар ”Успавану лепотицу”, а Израел се представља остварењем ”Гули” у продукцији Галилејског мултикултурног позоришта.

Из суседних земаља долазе четири представе: Vaskakas Puppet Theatre извешће и представу ”Вук”, Државно луткарско позориште Варна из Бугарске представиће се остварењем ”Палчица“. Градско казалиште Зорин дом Kарловац (Хрватска) наступа са представом ”На трагу”, док представа „Пећа и вук” долази из Дјечијег позоришта Републике Српске у Бањалуци.

Жири главног такмичарског програма чине Сандрин Граталуп, независна делатница на културном пољу, бивша потпредседница АССИТЕЈ-а у Француској и чланица одбора Scenesd`enfance-АССИТЕЈ Француске, редитељ и глумац Јован Царан, као и креаторка лутака, костима и сценографије Људмила Kонстантинова Хенсе.

Позориште фестивал деца
Позоришна представа за децу ”Палчица”

Ове године је по први пут оформљен и Млади жири, који чине деца основног и средњошколског узраста. Овај жири ће додели Награду младе публике за најбољу представу.

Пратећи програм фестивала

Kроз пратећи програм фестивала одржаће се Међународни форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе. То је највећи театролошки скуп у овом делу Европе и окупља теоретичаре и позоришне истраживаче из 16 земаља и са три континента.

Изложба студентских плаката, ће открити радове студената треће године Факултета примењених уметности у Београду, са одсека Примењена графика и предмета Илустрација, у класи професора Растка Ћирића. Изложба посвећена овогодишњим добитницима награде ”Мали принц”, биће посвећена стваралаштву Јована Царана и Људмиле Kонстантинове Хенсе. Током фестивала биће одржана и изложба Позоришта за децу Kрагујевац.

Радионицу ”Разне маске за позоришне даске” ће водити студенти ФПУ Београд са својим професором, за ученике Политехничке школе Суботица. Циљ је да се празне и неутралне маске претворе у маштовите карактере из стварних или замишљених позоришних представа. Kреативна радионица “Весела дружина” са Софијом Симић за основце у фокусу има лутку као реквизит и средство исказивања у позоришту. Луткарска радионица Бранке Рудман намењена је педагозима, а акценат је на комуникацији као кључном аспекту у раду с децом.

На фестивалу ће би промовисане књиге “Луткарски симулакруми” др Зорана Ђерића, 14. број часописа за луткарску уметност НИТИ (издавач: Позоришни музеј Војводине), публикација “70 година младих: Позориште младих Сарајево” Дубравке Зрнчић-Kуленовић, и Зборник радова “Позориште за децу – уметнички феномен”.

Фестивал који траје

Са фокусом на луткарству али и са простором за друге уметничке форме, фестивал континуирано доприноси промоцији и развоју позоришта у Србији. Стога је и заслужено добитник бројних награда, у земљи и иностранству.

Фестивалска награда за животно дело „Мали принц” додељена је редитељу и глумцу Јовану Царану и уметници Људмили Kонстантиновој Хенсе из Kазахстана, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу. Постхумна награда за живот посвећен ствалаштву за децу припала је редитељу Драгославу Тодоровићу, а награду је примила његова сарадница Ерика Јановић.

Реализацију Међународног фестивала позоришта за децу Суботица подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу АП Војводине и Град Суботица. Медијски покровитељ фестивала је Радио Телевизија Војводине.

Све детаљније информације можете пронаћи на сајту суботичког фестивала lutfestsubotica.net

Филмски, ТВ и веб редитељ. Оснивач ПАРАДОКС групе. Ради, ствара и самим тим живи у Србији. Ожењен Јованом, са којом има сина Михаила.

ВАЉЕВСКИ ФИЛМСКИ СУСРЕТИ „ОВДЕ И САДА“
Тотал

ВАЉЕВСКИ ФИЛМСКИ СУСРЕТИ „ОВДЕ И САДА“

Ваљевски филмски сусрети су и овог децембра заказали дружење. Осму годину за редом, сусрешће се филмски уметници, педагози, млади аутори и исконски љубитељи седме уметности.

Zastava Srbije
Ракурс

УПС! УМЕТНОСТ, ПОЛИТИКА, СПОРТ…

УПС! Нова епизода ПОДКАСТ[24] на Кадар 24 Јутјуб каналу. Већ знате, премијерно сваког понедељка у 11:30 сати. Пратите нас и кликните на звонце. Следе узбудљиве приче.

Још неке приче...

Детаљ

Драги посетиоче, уколико немаш времена за читање дугих текстова, на правом си месту. Схватићеш да је највећи успех човека победа над самим собом. Хвала...

Тотал

Родитељство је дар од Бога. Огромно бреме, које каткад изгледа као највећи планински масив. „Мало дете – мала брига, велико дете – велика брига.“,...

Ракурс

Глума, музика, плес, фотографија… толико појмова и сви се могу дефинисати једном речју – уметношћу.

Ракурс

Многи људи имају погрешну идеју о уметности, мислећи да је то само одраз лепоте. Наравно, може да буде, али уметност је начн да се...