Добро друштво :)

Ћао, шта те занима?

Детаљ

НЕШТО САСВИМ ЛИЧНО И ДОБРО ЗА ПОЧЕТАК

Драги посетиоче, уколико немаш времена за читање дугих текстова, на правом си месту. Схватићеш да је највећи успех човека победа над самим собом. Хвала ти што постојиш.

Кадар 24 екипа
Део екипе Кадар 24

Обично није баш једноставно говорити о себи. Јави се нека бојазан, да не звучимо сувише прентенциозно, а опет ни лажно скромно. Када за циљ имате да искрено представите оно што јесте и што чините, увек се јавља онај преиспитивачки црвић сумње који би да вас одржи чврсто на земљи.

Наше идеје су јасне. Намере су нам часне. Брига за млад свет који тек стасава за овај често компликовани, одрасли је оно што нам је полазна тачка.

Портал kadar24.net је настао управо због њих. Одавно се идеја о веб оази оваквог типа развијала у Студију Кадар 24. Годинама смо комбиновали и преслагивали коцкице, да би се оне коначно и склопиле. Све оне, сада већ препознатљиве вредности Студија које девет година градимо, уденули смо и овде. Љубав према човеку, уметности, култури и медијима. Љубав према истини, различитости и аутентичном изразу. Позориште, филм, телевизија и интернет јесу наша базична поља интересовања кроз која путујемо већ девет генерација.

Почевши са експерименталном фазом 2012. године, испрва названом Лабораторијум позоришта, филма, телевизије и интернета, нисмо ни слутили где ћемо стићи. Једини циљ нам је био да откријемо да ли замишљени модел учења о свим поменутим медијима има смисла за децу. Убрзо смо схватили да нам работа није нимало узалудна. Иако смо тада радили потпуно бесплатно. Миц по миц, време је клизило, а са њим и много инспиративне, талентоване деце. Има их Ваљево, на претек, Богу хвала. Наше мале уметничке потраге зујале су кроз ОШ “Нада Пурић”, која нам је постала друга кућа. А у кући је – зна се (!) – породица која дише исти ваздух и дели све своје што има.

Игра као прва заповест. Људскост, отвореност, поштење и поштовање сваког, посвећеност, слободна реч и мисао, на крају – слободан дух испуњен љубављу. Само тако смо умели да стварамо и учимо. Испоставило се да је то исправан пут. Најпре, уз несебичну помоћ и разумевање свих тих дивних родитеља и увиђавних, добрих људи. Без њих се не бисмо отиснули овако далеко. Можда нечији други угао и не пружа ту перспективу. Ми смо на њу поносни, јер је чиста. А деца – па њихово је цело срце Кадра 24. Велико и црвено.

Било је природно да идемо још даље, још луђе и лепше, на један нови начин. Црвено срце, ма колико било не може само. Додали смо и ово плаво. Да би куцала јаче и примила у своје коморе још много младих и храбрих срца. Што шаренијих то боље!

O nama oprema
”Без алата, нема заната.”

Плави Кадар 24, како деца умеју да кажу, је наш виртуелни мост ка многим срцима широм вољене земље Србије. Он је ту да споји паметне, даровите, радознале главе које за културу и уметност итекако маре. Помоћи ће им да своје мисли артикулишу, научиће их и подстаћи да кажу прецизно, уоче и друге планове, а сигурно ће пронаћи и нова интересовања.
kadar24.net је опасно занимљив живи свет у неживој форми, ако се тако може рећи. Његовим крвотоком циркулишу текстови разних форми и жанрова, видеи, фотографије, поезија, проза… Све оно што девојчице, дечаци, девојке и младићи данас желе да стварају и деле. Култура, уметност и медији овде нису у завади. Једни другима су неопходни. Као што је и деци потребна ширина и пространство у коме ће моћи адекватно да се изразе. Потребно нам је да кажу оно што осећају, када их нешто радује или пак тишти. Када су с правом бесни и разочарани због неког догађаја или друштвене појаве. Морамо да знамо шта их интригира и мотивише. Они су маштовити, смели, надарени, вредни. Њихов пулс ће оживети све атрофиране сегменте нашег друштва.

Како је око камере врло оштар и немилосрдан, али правичан посматрач, водимо се њиме. Кроз Тотал, Крупан план, Детаљ и Ракурс разврставамо садржај креиран од стране аутора чија ћете имена тек упамтити. Разговори, репортаже, интервјуи, критике, осврти, блогови,… само су неки од крвних судова. Откривање нових душа, вредних пажње је један од фокуса. Наравно, без искуства остварених стручњака и уметника са дигнитетом, учење је бесмислено. Увек ћемо се трудити да их што чешће дозовемо у наш крај и сачувамо. Јер тако чувамо и идентитет наше нације.

Плетењем мреже веб редакција у школама широм земље, плаво срце ће итекако повезати људе. Па, куд ћемо већу срећу од тога!

Пред нама је дуг и неизвестан пут. Време које живимо пуно је искушења.

Млад човек може све. Снага, ентузијазам и воља за покретањем промена и писањем нових страница историје лежи баш у Њему. Природно.

Ово је тај свет. Искорак је мали, али плав – попут неба.

Боље Вас нашли!

Јована Л. Мирковић је дипломирана глумица. Ради као уметнички директор ПАРАДОКС групе и координатор Студија Кадар 24. Удата за Немању са којим има сина Михаила.

ВАЉЕВСКИ ФИЛМСКИ СУСРЕТИ „ОВДЕ И САДА“
Тотал

ВАЉЕВСКИ ФИЛМСКИ СУСРЕТИ „ОВДЕ И САДА“

Ваљевски филмски сусрети су и овог децембра заказали дружење. Осму годину за редом, сусрешће се филмски уметници, педагози, млади аутори и исконски љубитељи седме уметности.

Zastava Srbije
Ракурс

УПС! УМЕТНОСТ, ПОЛИТИКА, СПОРТ…

УПС! Нова епизода ПОДКАСТ[24] на Кадар 24 Јутјуб каналу. Већ знате, премијерно сваког понедељка у 11:30 сати. Пратите нас и кликните на звонце. Следе узбудљиве приче.

Још неке приче...

Тотал

Родитељство је дар од Бога. Огромно бреме, које каткад изгледа као највећи планински масив. „Мало дете – мала брига, велико дете – велика брига.“,...

Ракурс

Глума, музика, плес, фотографија… толико појмова и сви се могу дефинисати једном речју – уметношћу.

Ракурс

Многи људи имају погрешну идеју о уметности, мислећи да је то само одраз лепоте. Наравно, може да буде, али уметност је начн да се...

Крупан план

Она је петнаестогодишња Анђелка Драгић. Њено име говори и више него довољно. Одавно је музика њен живот, а она јој се потпуно и, чини...